Europavalganalyse: Tyskland

Av Håvard Rørtveit

germanvote.jpg

Tyskland er det største landet i EU og har derfor flest europaparlaments medlemmer (MEPer). De har hele 96 seter i Europaparlamentet fordelt på 82 millioner mennesker. Tyskland er også det eneste landet per nå som har nådd taket på maks antall seter bestemt i traktatene. Tyskland er et tradisjonelt politisk pluralistisk land med representanter i nesten alle partigrupper helt fra ytre venstre til og med ytre høyre, de har også per nå et par partier som ikke tilhører noen grupper. Tyskland er et viktig land i europavalget ettersom de har nesten en syvendedel av alle setene i Europaparlamentet. Målingene og selve valget i Tyskland gjenspeiler ofte de helhetlige europeiske målingene og endelige resultatet med et par avvik. 


Prognosert valgvinner 

Alle målinger tilsier at europavalgets store vinner blir sentrum-høyre partiet det Europeiske Folkeparti (EPP) representert i hele Tyskland bortsett fra delstaten Bayern av den Kristen Demokratiske Union (CDU) og i Bayern av deres søsterparti den Kristne Sosiale Union (CSU). 

Disse to partiene som sammen betegnes som Unionen eller CDU/CSU ligger på POLITICO.EU sine målinger på ca. 29 prosent. De kristenkonservative partiene har lenge dominert tysk politikk både på regionalt, nasjonalt og europeisk nivå. Det er dette partiet forbundskansler Angela Merkel de facto leder og de har hatt regjering helt siden 2005. En av grunnene til de står sterkt på målingene er at den bayerske politikeren Manfred Weber fra CSU er spisskandidaten til EPP og derfor en av toppkandidatene til å bli den neste kommisjonspresidenten i EU. Tross dette mister de fremdeles seks seter i Europaparlamentet på målingene. 


Sosialdemokratene valgets “tapere” 

De tyske sosialdemokratene (SPD) ligger trolig an til å bli valgets store tapere i årets europavalg i tyskland. Partiet har lenge vært et sterkt parti i den tyske politikken men har som mange andre sosialdemokratiske parti i Europa blitt svekket i løpet av de siste årene. Sosialdemokratene har en stor velgerflukt til De Grønne på grunn av økt oppmerksomhet rundt klimasaken. De har også blitt svekket av å ha støttet opp Merkels regjering helt siden 2013. Velgerflukten fra SPD etter regjeringssamarbeid kom enda tydeligere frem etter forbundsvalget i 2017 der SPD med tidligere president i Europaparlamentet Martin Schulz som forbundskansler-kandidat lovet å ikke lenger støtte Merkel, men etter flere måneder med regjeringskrise gav SPD etter og støttet Merkel. Sosialdemokratene er tredje størst på målingene med ca. 16-17 prosent noe som fører til at de mister hele 11 seter i Europaparlamentet. Tross for sin nylige historie kommer trolig SPDs europeiske parti det Europeiske Sosialistparti (PES) og deres parlamentsgruppe Sosialister og Demokrater (S&D) til å støtte EPP i valget av ny Europakommisjon. 


De Grønne, de liberale og Alternativ for Tyskland 

På målingene er det disse tre partiene som vinner flest seter opp mot Europavalget i 2014. De Grønne ligger an til å bli det nest største partiet som representerer Tyskland i Europaparlamentet. På målingene ligger de på 17 prosent, med 1 sete mer en sosialdemokratene men opp 4 seter fra forrige valg. Tross det å være nest størst i tyskland ligger ikke de Grønne på europeisk nivå (Greens-EFA) ann til å gjøre det noe spesielt bedre og 

fortsetter til å være et av de mindre partiene på sentrum-venstre i Europaparlamentet. Et annet parti som vokser på målingene er det Frie Demokratiske Parti (FDP) som ligger på ca. 9% på målingene, dette gir dem ni seter, fem opp i fra forrige valg. FDP er en del av Alliansen av Liberale og Demokrater for Europa (ALDE) som er det liberale partiet i Europaparlamentet, de er også de mest EU vennlige og ønsker en sterkere union. Alternativ For Tyskland (AfD) ligger på målingene ann til å bli det fjerde største partiet med ca. 13%, det gir dem 13 seter, opp 6 noe som er en stor vekst for det ytre-høyre partiet. Det samler opp de fleste euroskeptiske velgerne i Tyskland og tar også velgere fra CDU/CSU. AfD er i dag medlem av den euroskeptiske partigruppen Europa for Frihet og Direkte Demokrati (EFDD) på ytre-høyre fløyen i Europaparlamentet. EFDD sitt største parti er det britiske uavhengighetspartiet (UKIP) som etter Brexit mister sine seter i Europaparlamentet, dette gjør at EFDD trolig kollapser og ikke klarer og minstekravet for å ha en gruppe i Europaparlamentet. Mye tyder derfor på at AfD går inn i den andre euroskeptiske gruppen på ytre-høyrefløyen, Europa for Nasjoner og Frihet (ENF) som ligger an til et å gjøre et brakvalg i det kommende valget. 

Målinger og kilder finnes på: https://www.politico.eu/2019-european-elections/ https://www.politico.eu/2019-european-elections/germany/